Konsertarkiv / september 23, 2020

6 januari 2024

6 januari 2024 kl 16.00
Oscarkyrkan
Narvavägen 6, 115 32 Stockholm – SLs reseplanerare

Västra Aros Julespel

En härlig tolkning av älskad julmusik att njuta av på Trettondagen:

”Det spelar ingen större roll hur mycket vi som arbetar inom kyrkan berättar och förklarar påskens och uppståndelsens mysterier, det är ändå julen som betyder mest för de allra flesta.

I Västerås domkyrka har man länge firat Samling vid krubban vid jul. En längtan efter ett mer sammanhållet julspel ledde till en förfrågan om jag kunde komponera ett sådant och julen 2019 uruppfördes Västra Aros Julespel i domkyrkan.

Jag bestämde tidigt att jag inte ville att det skulle kännas för ”ljuvligt”. Julens legender gestaltas ofta väldigt skirt och oskuldsfullt, i synnerhet då barn är inblandade. Detta trots att julens berättelser innehåller stor utsatthet och lidande. All betydande barnkultur respekterar barnens förmåga att förstå dylika begrepp, ett mycket välkänt exempel finns tex i Astrid Lindgrens författarskap. Det fanns också en del förväntningar på det färdiga resultatet: ”mångfald”, ”det ska kännas som man hört musiken förut”, och ”det skall kännas som ett sammanhållet verk”.

Lösningen fanns i medeltiden och ett påhittat mysteriespel. Traditionen att folkligt gestalta bibel och helgonlegender sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden. Före reformationen fanns en utbredd tradition i Europa att sätta upp omfattande mysteriespel, som ofta sträckte sig över flera dagar. Lite mer sentida och mindre omfattande exempel finns i Storbritanniens ”mumming” och i våra egna Staffansritter.

Musikaliskt hämtar julspelet mycket lite inspiration från medeltiden utöver öppnings- och slutnumren. Recitationerna ackompanjeras av moderna klanger och tongångar, medan körsångerna snarare inspireras av musikalmusiken och modern brittisk kyrkomusik à la John Rutter eller Bob Chilcott. Församlingen bjuds också att vara med i de klassiska julpsalmerna i traditionell tappning.”

Pär Olofsson, musiker i Oscars församling och kompositör till Västra Aros Julespel

Bilden: Pieter Brueghel the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

Rebecka Ryd

Rebecka Ryd

Oscars motettkör

Oscars Motettkör

Oscarskyrkan snow

Oscarskyrkan