Om orkestern

OM ORKESTERN

Orkestern filialen har funnits och spelat i 30 år och genom åren har vi samarbetat med många fina musiker och dirigenter. Vi känner oss extra hemma i flera av Stockholms församlingar såsom S:t Göran, Katarina och Oscars. Tack vare dessa samarbeten har vi möjlighet att musicera tillsammans med körer av hög kvalitet och deras körledare/dirigenter.

Hur det började

Orkestern Filialen grundades 1993 i mindre skala och genomförde 1994 sitt första symfoniorkesterprojekt. Idag är orkestern med sina över 200 medlemmar Stockholms största amatörsymfoniorkester. Medlemmarna är avancerade amatörmusiker, musikstudenter, musiklärare och före detta yrkesmusiker, vilket gör att orkestern kan framföra verk som både kräver spelskicklighet och storlek. Hur många och vilka musiker som deltar avgörs av vad som krävs för varje enskilt projekt, vilket kan variera alltifrån mindre ensembler till en stor symfoniorkester med över hundra musiker. I och med vår stora medlemsbas och att verksamheten bedrivs i projektform har vi mycket goda möjligheter att anpassa ensemblen vid varje konsert till verkens utmaningar samt till de enskilda medlemmarnas intresse och möjlighet att medverka. Våra medlemmar deltar ideellt med sina musikaliska färdigheter utifrån sitt stora intresse för orkesterspel.

Orkestern Filialen genomför varje år runt tio konserter. Några av dessa är egna produktioner, där vi anlitar olika dirigenter och solister. Vid andra projekt arbetar vi med uppdragsgivare, ofta tillsammans med kyrkokörer. Vår repertoar är därför varierad, även om tonvikten vid våra egna projekt ligger på musik för stor symfoniorkester från mitten av artonhundratalet och fram till våra dagar.

Namnet då? Från början kallade vi oss Filialharmonikerna, en ordlek där orkesterns rötter som ett slags Stockholmsfilial till Bergslagens kammarsymfoniker kombinerades med en smula filharmonisk hybris.

ÄR DU INTRESSERAD?

för uppdragsgivare

Orkestern Filialen kan anlitas såväl som full symfoniorkester som i mindre ensembler. Vi har lång erfarenhet av projektbaserade konsertarrangemang och är idag en självklar ensemble att anlita såväl för standardrepertoaren som för de mer komplexa och sällan spelade verken.

vill du vara med?

Är du en duktig musiker som är intresserad av att spela med oss? Skriv till info@orkesternfilialen.se och berätta lite om din musikbakgrund, orkestererfarenhet och andra musikaliska färdigheter. Vi återkommer med information om möjligheten att spela med oss.

konsertförteckning

Sedan den grundades 1993 har Orkestern Filialen framfört mer än 160 konserter med framstående dirigenter, körer och solister – såsom Peter Mattei, Kati Raitinen, Jakob Koranyi, Hillevi Martinpelto, Malin Broman och Lena Nordin. Scrolla gärna genom hela vår konsertförteckning.