Om orkestern

OM ORKESTERN

Orkestern FIlialen grundades 1993. Det är Sveriges största symfoniorkestern med över 200 medlemmar. Medlemmarna är avancerade amatörmusiker, musikstudenter, musiklärare och före detta yrkesmusiker. Det gör att orkestern kan framföra verk som både kräver spelskicklighet och storlek.

Orkestern Filialen framför varje år runt tio konserter. Några är egna produktioner, men vi arbetar även med andra uppdragsgivare, ofta tillsammans med kyrkokörer. Vår repertoar är därför varierad, även om tonvikten ligger på musik för stor symfoniorkester och verk skrivna från mitten av artonhundratalet och fram till våra dagar.

En typisk Filialenproduktion börjar med en förfrågan från projektledningen till alla medlemmar som anmäler intresse. Därefter skickas noter ut med en uppmaning om att öva flitigt. När repetitionerna börjar någon helg före konserten måste alla kunna sina stämmor. Dirigenten kan istället fokusera på samspelet och på att förverkliga sin vision till konsertdagen. Efter konserten packas notställ och instrument ihop, biljettkassan räknas och dirigent, solister och projektledningen avtackas. Sedan börjar det om igen.

Namnet då? Från början hette orkestern Filialharmonikerna som är en ordlek, där orkesterns rötter som Stockholmsfilial till Bergslagens kammarsymfonikerna kombinerades med filharmonisk hybris.

ÄR DU INTRESSERAD?

för uppdragsgivare

Orkestern Filialen kan anlitas såväl som full symfoniorkester som i mindre ensembler. Vi har lång erfarenhet av projektbaserade konsertarrangemang och är idag en självklar ensemble att anlita såväl för standardrepertoaren som för de mer komplexa och sällan spelade verken.

vill du vara med?

Är du en duktig musiker som är intresserad av att spela med oss? Skriv till info@orkesternfilialen.com och ange information om musikbakgrund, kunskaper, orkestererfarenheter och andra musikaliska färdigheter. Vi återkommer med information om möjligheten att spela med oss.

konsertförteckning

Sedan den grundades 1993 har Orkestern Filialen framfört mer än 160 konserter med framstående dirigenter, körer och solister – såsom Peter Mattei, Kati Raitinen, Jakob Koranyi, Hillevi Martinpelto, Malin Broman och Lena Nordin. Scrolla gärna genom hela vår konsertförteckning.