Konsertarkiv / januari 20, 2017

6 januari 2019

6 januari 2019 kl 15 & 18

Stockholms Konserthus
T-Hötorget – SLs reseplanerare

Carmina Burana

Fira Trettondag med Orkestern Filialen, kören Cantemus på Stockholms Konserthus med ett av körlitteraturens största och mest älskade verk. Solisterna är Tua Åberg Dominique (sopran), Mikael Bellini (countertenor) och Olle Persson (baryton).

Carmina Burana är ett kör- och orkesterverk av den tyske kompositören Carl Orff, komponerat mellan 1935 och 1936. Verket rymmer musik för blandad kör, manskör och diskantkör samt sångsoli med sopran, tenor och baryton. Carmina Burana bygger på dikter från 1100- och 1200-talen, som hittades upptecknade i den tyska medeltida handskriften Carmina Burana. Urvalet av texter gjorde Carl Orff med hjälp av Michael Hoffman. Texterna är på medeltidslatin, medelhögtyska och fornfranska. Undertiteln på verket är Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis vilket ungefär betyder Världsliga sånger för sångare och körer med beledsagande av instrument samt magiska bilder. När Orff satte musik till de utvalda dikterna blev detta den kanske mest varierade och storslagna samling av medeltida poesi som tonsatts. Texterna spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet.

Cantemus är en stor kör som sjunger i den klassiska svenska körtraditionen. Cantemus sjunger all slags musik från klassiskt till nutid i fyra till åtta stämmor. Kören arbetar på sätt som inkluderar erfarna och oerfarna körsångare där vi låter nybörjande sångare snabbt upptäcka och erövra körsångens hemligheter.

Göran Staxäng är organist och körledare. Efter avslutade kyrkomusikstudier vid Musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm har han bl a studerat kördirigering vid Juilliard School of Music i New York. I över trettio år har han arbetat med körer i både Sverige och USA, de tretton senaste med Cantemus.

Sofia Staxäng är flöjtist, sångerska, körledare och flöjtlärare. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Sibelius-Akademin i Helsingfors har hon de senaste tio åren arbetat med körer i alla åldrar i Svenska kyrkan och med Cantemus.

IMG_6360_goran_600

Göran Staxäng, dirigent
Foto: Lars Wiklund

1d81f13dbc

Carl Orff, tonsättare

IMG_6349_Sofia_600

Sofia Staxäng, dirigent
Foto: Lars Wiklund