Konsertarkiv / januari 7, 2017

29 oktober 2017

29 oktober 2017 kl 17.00
Tyska kyrkan
T-Gamla Stan – SLs reseplanerare

Medverkande: Tessan-Maria Lehmussaari (sopran), Mathilda Bryngelsson (Mezzosopran), Pierre Gylbert (tenor), Martin Lissel (baryton), Michael Diercks (dirigent)

Oratoriet Luther i Worms av Ludwig Meinardus skildrar Martin Luthers försvarstal vid riksdagen i Worms 1521, där flera av de argument formulerades som kom att bli avgörande för reformationens genomförande. Här framhålls Luthers roll som religiös och nationell hjälte i samband med övergången till protestantism i det tysk-romerska riket.

Orkestreringen av det dramatiska oratoriet påminner om liknande verk av Mendelssohn, med en särskild luftig lätthet i kombinationen av träblås och stråkar. Genom att låta det lägre brasset dubblera ackord tillsammans med det låga träblåset skapar Meinardus en fyllig och distinkt klangfärg. Körsatsen är välklingande och effektiv med en intressant sammansättning av solo- och körpartier.

Här och där dyker, som ett förebådande, melodin till Luthers kända psalm ”Vår Gud är oss en väldig borg” upp. I den första av titelrollens två stora monologer introduceras den i orkestern, varefter solisten får ansluta halvvägs in i satsen. Avslutningsvis utgör den så småningom grunden för en utarbetad cantus firmus.

Ludwig Meinardus (1827–1896) var verksam i Tyskland som kördirigent, ​​musikkritiker och kompositör.

Meinardus

Ludwig Meinardus,
tonsättare

Diercks

Michael Diercks,
dirigent

lokal_TyskaKyrkan copy

Tyska kyrkan,
Gamla Stan