Konsertarkiv / september 11, 2020

24 september 2022

KÖP BILJETT

24 september 2022 kl 16.00
Järna församlingshem, Kyrkvägen 10, Järna – SLs reseplanerare

Beethoven & Brahms i Järna

Den 24e september är Orkestern Filialen inbjuden att framföra Beethovens Violinkonsert och Brahms första symfoni i Järna, under ledning av Georg Lidström. Sofie Sunnerstam är solist. Hon är medlem i Kungliga Filharmonikernas förstaviolinstämma sedan 2019, och har tidigare spelat i ett flertal orkestrar och ensembler i Sverige, Norge och Nederländerna. Som en del av sin aktiva karriär som kammarmusiker driver hon konsertserien Wasahof Underground Chamber Music i Stockholm.

Georg copy

Georg Lidström

SS copy

Sofie Sunnerstam

beethoven copy

Ludwig van Beethoven

Om musiken

Ludwig van Beethoven (1770-1827) skrev violinkonserten i D-dur – en av de mest spelade – 1806. Den tillkom under en period då Beethoven var mycket produktiv. Under en femårsperiod (1803-1808) skrev han bland annat 4 symfonier. Violinkonserten uruppfördes av violinisten Franz Clement som var känd för sin virtuositet.  Efter uruppförandet var konserten i princip bortglömd i 40 år, då den återigen framfördes. Idag  tillhör den violinisternas standardrepertoar.

Johannes Brahms (1833-1897) föddes efter Beethovens bortgång, men är ofta förknippad med honom. Brahms allra första symfoni formligen värkte fram. Enligt honom själv tog det 21 år från de första takterna till ett färdigt verk 1876. I flera av satserna kan man tydligt höra hur Brahms inspirerats av Beethovens symfoniska verk. Detta är inte så konstigt eftersom Brahms bara var 6 år yngre än Beethoven och ständigt levde i skuggan av denna musikaliska gigant. Brahms lär själv ha sagt: ’Du har ingen aning om hur det känns att alltid att höra trampet från en sådan jätte (Beethoven) bakom sig’. När verket var avslutat och framfört ett flertal gånger lär Brahms ha upplevt en sorts befrielse. Han kunde till slut skaka av sig Beethovens skugga och i fortsättningen hitta sitt eget tonspråk.