Konsertarkiv / september 21, 2020

19 november 2023

19 november 2023
S:t Görans kyrka, Kungsholmen
T-Fridhemsplan – SLs reseplanerare

Fransk Katedralprakt

Konserten innehåller tre verk för kör och orkester. Den inleds med Poulenc, Litanies à la Vierge noire, för trestämmig damkör, stråkorkester och puka. Detta tidigt verk av Poulenc görs då och då, men oftast i versionen för kör och orgel. Orkesterversionen är intimt men mycket gripande.

Därefter följer Duruflé, Messe cum jubilo, för unison manskör, barytonsolo och symfoniorkester. Detta blir något av kvällens ”once in a lifetime”, och konsertens mest spekulativa inslag. Även detta verk görs då och då i versionen för orgel, eller i versionen för orgel och kammarorkester, men nästan aldrig i versionen för symfoniorkester. Men nu är det dags, troligen för första gången i Sverige! Filialen får sällskap här av en manskör bestående av 60 herrar. Unison manskör ackompanjerad av full symfoniorkester kommer att bli till en konsertupplevelse man sent skall glömma!

Konserten avslutas med Duruflés Requiem för kör, barytonsolo, mezzosopransolo och symfoniorkester. Den är numera ett av de vanligast framförda requierna kring Alla helgon, men oftast med endast orgel som ackompanjemang. Ett älskat verk inte bara bland körsångare och publik, utan också bland organister. Orgelstämman är mycket utmanande. Men i versionen för symfoniorkester kan organisten ta det betydligt lugnare. I stället är det orkestern som får arbeta. Den tjusiga orkesterklangen med stort träblås och stort slagverk kommer att förvandla S:t Görans kyrka till en fransk medeltida katedral.

Solisterna är Karl-Magnus Fredriksson, Baryton samt Maria Forsström, alt. Orkestern Filialen och S:t Görans Motettkör spelar under ledning av Olov Risberg.

Bild: katedralen i Picardy, Frankrike (Wikimedia Commons)

Olov Risberg

Karl-Magnus Fredriksson

Maria Forsström