Konsertarkiv / september 15, 2020

19 & 25 mars 2023

19 mars 2023 kl 16.00
Konserthuset

25 mars 2023 kl 17.00
Tyska kyrkan

Beethovens Nia

Beethovens nionde symfoni är tonsättarens sista fullbordade och av många ansedd som hans främsta verk. Symfonin är känd inte minst för den fjärde satsens musiksättning av Friedrich Schillers dikt An die Freude, som sedan 1972 är officiell hymn för Europarådet och sedan 1985 även officiell hymn för Europeiska gemenskaperna, nuvarande Europeiska unionen.

Inför det här framförandet av Beethovens Nia i Konserthuset den 19e mars har Akademiska kören bjudit in Norrlands Nations Kammarkör och Of Chorus och bildat storkör. St. Gertruds Kantorei och Haga Motettkör medverkar i konserten i Tyska kyrkan den 25 mars. Tillsammans med stjärnsolisterna Henriikka Gröndahl, Miriam Treichl, Lars Cleveman och John Erik Eleby (19 mars) och Jessica Elevant, Ulrika Tenstam, Klas Hedlund och Martin Lissel (25 mars) hyllar körerna och orkestern glädjen, friheten och gemenskapen i en tid som kanske behöver det mer än någonsin.

Håkan Sund (dirigent) är även pianist och kompositör. Han är utbildad vid och har varit verksam som lektor i pianospel på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Har genom åren dirigerat många körer och alla större orkestrar i Sverige och även haft uppdrag utomlands. Michael Dierks är verksam som kantor i Tyska kyrkan, som firar 450 år. Han har doktorsgrad i dirigering från McGill University i Kanada och är specialist på tidig musik.