Konsertarkiv / januari 22, 2017

17 februari 2019

17 februari 2019 kl 16.00
Oscarkyrkan
Narvavägen 6, 115 32 Stockholm – SLs reseplanerare

Messa di gloria

Välkommen till en doft av Italien, en sinnligt värmande konserttoddy i vinterkylan, utmärkt medicin för att mota bort allehanda infektioner! Huvudverket denna kväll är Giacomo Puccinis ungdomsverk Messa di Gloria, ett verk skrivet för tenor-, baryton- och bassolist, fyrdelad kör och orkester. Konserten kryddas dessutom med Guiseppe Verdis utsökta körpärla Pater Noster. Allt framfört av Oscars motettkör och musiker ur Filialen under ledning av maestro Pär Olofsson.

Giacomo Puccini föddes 1858 i Lucca, in i en musikerfamilj vars medlemmar utan avbrott hade innehaft posten som kyrkoorganister och dirigenter för stadens orkester i 125 år. En vandring till Pisa 1876 för att se Verdis opera Aida ändrade dock hans inriktning för alltid, från hans nästan ofrånkomligt utmejslade bana som kyrkomusiker till att bli en av de verkligt stora operakompositörerna. Men innan han sedermera flyttade för att studera i Milano slutförde han sina musikstudier i Lucca, och Messa di Gloria blev hans examensarbete därifrån 1880. Premiären blev mycket uppskattad, det märkliga var dock att han alltifrån detta i stort sett helt gick över till att skriva opera vilket innebar att Messa di Gloria aldrig spelades mer under hans livstid (trots att den egentligen aldrig var riktigt bortglömd)! Den publicerades först långt senare, i år 1951 av en amerikansk präst som fick syn på den när han sökte material för att skriva en biografi över Puccini. Sedan dess har verket fått en pånyttfödelse och framförs regelbundet världen över. Det är en märklig känsla att lyssna på verket när man vet vad som komma skulle i hans musik; man hör en tydligt utarbetad klassisk kontrapunkt i ett kyrkomusikaliskt verk, men samtidigt blandat med det som skulle bli den typiskt italienska och Pucciniska känslan för ”odödliga operaörhängen”.

Entré 150 kr ordinarie/100 studerande.

Stora bilden: Selection of musician angels from fresco paintings of the Basilica dei Santi Apostoli, by Melozzo da Forli (Pinacoteca of the Vatican Museums) via Wikimedia Commons

polofsson

Pär Olofsson,
dirigent

Puccini

Giacomo Puccini,
tonsättare

Verdi

Giuseppe Verdi,
tonsättare