Konsertarkiv / januari 27, 2017

13 oktober 2019

13 oktober 2019 kl 18.00
Katarina kyrka
Högbergsgatan 13a Stockholm – SLs reseplanerare

Musik för mörka veckor 

I senhöstens mörker och stillhet bjuder vi på en vacker stund att reflektera över människans mortalitet och musikens odödlighet. På programmet står verk av två tonsättare som dog alldeles för unga: Lili Boulanger och Wolfgang Amadeus Mozart. Med körer från Katarina församling under ledning av Hans Vainikainen.

Solister:
Agnes Auer, sopran
Katija Dragojevic, mezzosopran
Mia Klein, mezzosopran
Carl Unander Scharin, tenor
Ove Pettersson, baryton

hans_vainikainen

Hans Vainikainen
dirigent

lili_boulanger-wiki1

Lili Boulanger
tonsättare

wolfgang-amadeus-mozart-4

W.A. Mozart
tonsättare

Om musiken

Psalm 130

Lili Boulanger (1893-1918) betraktas som en av 1900-talets viktigaste tonsättare i Frankrike. Hennes oerhört rörande sättning av Psalm 130 – Du fond de l’abime – avslutades ett år innan hon avled, endast 24 år gammal. Verket börjar med mörka harmonier och bullrande timpani, och med en gregoriansk melodi på tuba och cello, och fortsätter med musik av förtvivlan och vrede – ett rekviem för en begåvad ung kvinna, och för en epok som gick i graven.

C-moll mässan

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) komponerade Mässa No.16 i C-moll (K.427) någon gång under åren 1782-3. Anledningen är oklar: det var inget uppdrag, för en gångs skull, utan kunde ha inspirerats av hustrun Constanzes tillfrisknande eller födseln av deras första barn. Wolfgangs syster Nannerl var sopransolist när verket uppfördes (inte alldeles färdigt) i Salzburg den 26 oktober 1783. Mässan är satt för flöjt, oboer, fagotter, valthorn, trumpeter, pukor, tromboner, stråk, orgel samt för sopran, tenor, bas och kör.