Konsertarkiv / januari 25, 2017

12 maj 2019

12 maj 2019 kl 18.00
Katarina kyrka
Högbergsgatan 13a Stockholm – SLs reseplanerare

Krig härjade i europa. Grannländerna Norge och Danmark har blivit ockuperade. Men Lars-Erik Larsson bannlyste krigarna och tonsatte en värld där bönder plöjde sina jordlotter och gudarna spelade musik. 

Välkommen till en vårkväll med vacker musik i en vacker kyrka, kännetecknad av hoppets vår och gemenskap. Orkestern Filialen och körer från Katarina församling, under ledning av Hans Vainikainen, bjuder på ett av Sveriges mest älskade verk, och mer därtill.

hans_vainikainen

Hans Vainikainen
dirigent

Lars-Erik Larsson

Lars-Erik Larsson
tonsättare

Katarina kyrka_Mikael Silkeberg

Katarina kyrka

Om musiken

Finlandia
På slutet av 1800-talet var Finland ett relativt självständigt storfurstendöme i det ryska riket. Men ryssarna försökte begränsa yttrandefriheten vilket ledde till stort motstånd. Sibelius skrev musik till Pressens dagar där förstadiet till Finlandia ingick, Finland Vaknar. Musiken och tematiken hade ett tydligt förtäckt motståndsbudskap. Efterhand har Finlandia med sin mäktighet och patos blivit ett oerhört populärt verk, både i Finland och i hela världen, och kan nästan ses som en andra nationalsång. Den 12 maj är för övrigt flaggdag i Finland, Finskhetens dag, Johan Vilhelm Snellmans födelsedag. Han var en filosof, författare och statsman och som av en händelse föddes han på Tjärhovsgatan, ungefär hundra meter från Katarina kyrka!

Fantasiuvertyr till Romeo och Julia
Romantikernas romantiker Pjotr Tjajkovskij i sitt esse! När han tar sig en ett av världslitteraturens verkliga klassiker skapar han ett stordåd av allehanda gåshudsframkallande musikaliska örhängen. Alla ingredienser i ett stort romantiskt verk finns där; Rivaliteten mellan klanerna med dramatiska utbrott, den gränsöverskridande och till slut tragiska kärleken; intill döden.

Avatar, svit från filmmusiken
2009 släpptes filmen Avatar, regisserad av James Cameron. Den har ett tydligt miljö- och antikolonialistbudskap; människan söker efter andra världar för att kunna leva vidare, och försöker på ett okänsligt och destruktivt sätt kolonisera den frodiga och naturresursrika planeten Pandora. Om ni inte förstår texterna i sångerna beror det på att de sjungs på Pandoras inhemska språk Na’vi!

Förklädd Gud
Året var 1940 och krig härjade i europa när Lars-Erik Larsson skrev denna lyriska svit – ett av den svenska musikens mest älskade verk. Både Larsson och Hjalmar Gullberg, som skrev texten, var anställda vid Sveriges Radio, och verket skrevs med framför allt radiopublik i åtanke. Men med åren har det kommit att förknippas med människor här och nu – med körer runt om i landet som fyller kyrkor med släkt och vänner för att dela en stund av hoppingivande pastoralmusik. Textens motiv är hämtade från den antika mytologin: berättelsen om guden Apollon, som är dömd att uppträda som människa i ett år och tjäna som dräng. Men i både texten och musiken förekommer även guden Pan, som är hemma i naturen och hela tiden spelar på sin pipa.

Vem spelar på en pipa
en låt av gryningsluft
för himmelsk att begripa
höjd över allt förnuft?