Konserter

Kommande konserter, Slider / januari 7, 2017

12 maj 2019

12 maj 2019 kl 18.00
Katarina kyrka
Högbergsgatan 13a Stockholm – SLs reseplanerare

Krig härjade i europa. Grannländerna Norge och Danmark har blivit ockuperade. Men Lars-Erik Larsson bannlyste krigarna och tonsatte en värld där bönder plöjde sina jordlotter och gudarna spelade musik. 

Välkommen till en vårkväll med vacker musik i en vacker kyrka, kännetecknad av hoppets vår och gemenskap. Orkestern Filialen och körer från Katarina församling, under ledning av Hans Vainikainen, bjuder på ett av Sveriges mest älskade verk, och mer därtill.

hans_vainikainen

Hans Vainikainen
dirigent

Lars-Erik Larsson

Lars-Erik Larsson
tonsättare

Katarina kyrka_Mikael Silkeberg

Katarina kyrka

Om musiken

Förklädd Gud

Året var 1940 och krig härjade i europa när Lars-Erik Larsson skrev denna lyriska svit – ett av den svenska musikens mest älskade verk. Både Larsson och Hjalmar Gullberg, som skrev texten, var anställda vid Sveriges Radio, och verket skrevs med framför allt radiopublik i åtanke. Men med åren har det kommit att förknippas med människor här och nu – med körer runt om i landet som fyller kyrkor med släkt och vänner för att dela en stund av hoppingivande pastoralmusik. Textens motiv är hämtade från den antika mytologin: berättelsen om guden Apollon, som är dömd att uppträda som människa i ett år och tjäna som dräng. Men i både texten och musiken förekommer även guden Pan, som är hemma i naturen och hela tiden spelar på sin pipa.

Vem spelar på en pipa
en låt av gryningsluft
för himmelsk att begripa
höjd över allt förnuft?