Konsertarkiv / september 19, 2020

1 oktober 2023

1 oktober kl 18:00
Eric Ericsson-hallen, www.ericericsonhallen.se
Kyrkslingan 2-4, 111 49 Stockholm – SLs reseplanerare

Filialen i närbild

Orkesterns första konsert efter sommaruppehållet ger publiken en möjlighet att få stifta närmare bekantskap med orkesterns olika sektioner: Blås och stråk visar upp sig separat i egna verk och som avslutning möts de båda sektionerna i en cellokonsert.

Dirigent är den relativt nyexaminerade Sofia Winiarski som redan hunnit arbeta med flera av Sveriges större orkestrar: Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Arméns Musikkår, Helsingborgs Symfoniorkester och Norrlandsoperan. I höst dirigerar hon även på Göteborgsoperan.

Solist i cellokonserten är Kristina Winiarski, syster till Sofia. Kristina debuterade endast 16 år gammal med the National Symphony Orchestra i Washington DC, USA. Sedan dess har hon framträtt med bland annat Stuttgarts Chamber Orchestra, Maryland Philharmonic, och Malmö SymfoniOrkester.

På progammet

Ethel Smyth: Ouvertyren till operan The Wreckers
På 1800-talet var det vanligt med berättelser från Cornwall där invånarna lurade segelskepp att gå på grund. Vrakplundring (Wrecking) ansågs som legitim inkomst för befolkningen i de isolerade och karga delarna av landet. Ouvertyren till operan i tre akter uppfördes första gången 1906.

Gustav Holst: March ur svit nummer 1
Detta är ett av blåsorkesterns standardverk. Holst skrev faktiskt två sviter och båda spelas flitigt.

Nigel Hess: The Lochnagar suite for wind band
Nigel Hess är en nu levande kompositör som skrivit mycket musik för både teater, film och teve.  I det här verket hör vi tongångar från Skottland.

Edward Elgar: Introduction och Allegro för stråkar, opus 4
Verket komponerades 1905 och blev snabbt omtyckt och erkänt som ett ”mästerverk”. Stycket är en form av symfonisk dikt i många lager med olika framträdande teman.

Camille Saint-Saëns:  Cellokonsert nummer 1
Verket komponerades 1872 och har bland annat fått omdömet ”världens främsta cellokonsert”.

Bild: Wenceslaus Hollar, Concert of Cherubs on Earth, Metropolitan Museum of Art via Wikimedia Commons

SofiaW263

Sofia Winiarski

KW263

Kristina Winiarski

SaintSaens

Camille Saint-Saëns