29 januari kl 18:00
Eric Ericsson-hallen, www.ericericsonhallen.se
Kyrkslingan 2-4, 111 49 Stockholm – SLs reseplanerare
I januari får du chansen att höra Filialen briljera i tre romantiska verk under ledning av dirigenten Andreas Hanson. Grieg och Tjajkovskij är förstås självklara kompositörer när det gäller den romantiska eran, men Filialen ska också uppföra ett svenskt romantiskt verk. Det är den svenske organisten och kompositören Harald Fryklöfs Konsertuvertyr op. 1.
Andreas Hanson är en av Sveriges mest etablerade dirigenter. Han gästar kontinuerligt Kungliga Filharmoniska orkestern, Sveriges Radios symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern och Malmö Symfoniorkester och flera av de skandinaviska orkestrarna. Hanson är en uppskattad opera- och balettdirigent med ett flertal engagemang vid Kungliga Operan, Folkoperan, Norrlandsoperan och Det Kongl. Theater i Köpenhamn. 1997-2008 var Hanson adjunkt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och undervisade i orkesterdirigering, ensembleledning och orkesterspel. Andreas Hanson är sedan en lång tid en förgrundsgestalt i blåsmusikkretsar. 1998-2010 var han musikdirektör vid Marinens Musikkår, 2014-2018 musikdirektör vid Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo och musikdirektör vid Arméns musikkår 2018-2021. Numera är Andreas Hanson programchef och husdirigent vid Malmö Symfoniorkester.
Här kan du lyssna på Andreas prata om musiken, samt tjuvlyssna på några snuttar.
Andreas Hanson
Pjotr Tjajkovskij
Harald Fryklöf
Harald Fryklöf: Konsertuvertyr op. 1
Detta verk komponerades för mer 100 år sedan, men har bara framförts två gånger sedan dess. Harald Fryklöf föddes i Uppsala 1882 och avled i Stockholm 1919 i den fruktade influensaepidemin ”spanska sjukan”, endast 37 år gammal. Fryklöf avlade organistexamen vid Kungliga Musikkonservatoriet 1903 och bedrev därutöver privata musikstudier i bland annat komposition och piano. Han var lärare i harmonilära vid Kungliga Musikkonservatoriet och även vikarierande organist i Storkyrkan, samt ledamot av Kungl. Musikaliska akademien 1915.
Fryklöfs debut som tonsättare kom den 13 mars 1908, då hans Konsert-Ouverture opus 1 framfördes av Konsertföreningens orkester i Stockholm under Tor Aulins ledning. På hösten samma år spelades den även i Göteborg av Göteborgssymfonikerna. Dirigent var denna gång orkesterns dåvarande chefdirigent Wilhelm Stenhammar. Därefter glömdes den bort.
Fryklöfs verklista blev av förklarliga skäl inte lång, men många av hans kompositioner väckte stor uppmärksamhet. Bland annat fiolsonaten ”Sonata à la Legenda” som än idag anses vara ett av den svenska sonatlitteraturens finaste verk.
Pjotr Tjajkovskij: symfoni nr 3 ”Polska symfonin”
Verket komponerades 1875. Det är den enda av Tjajkovskijs sju symfonier som är skriven i en dur-tonart och som består av 5 satser. Den brukar kallas ”Den polska symfonin” pga de polska dansrytmerna som återkommer i symfonins sista sats. Delar av eller hela symfonin har använts av koreografen George Balanchine till baletterna Diamonds och Jewels.
Edvard Grieg: Symfoniska danser
Verket komponerades ursprungligen 1896 för fyrhändigt piano. Två år senare arrangerades verket om för full orkester. I musiken har Grieg inspirerats av sin landsman Ludvig Mathias Lindeman, som var känd för sitt arbete med att samla in och publicera norsk folkmusik.
KONSERTER
Kommande konserter
9 februari 2025Kommande konserter
23 februari 2025Kommande konserter
10 & 11 maj 2024